3 rețete simple de pregătit în sezonul rece
Sezonul rece este un prilej foarte bun de a scoate ideile de rețete simple și calde la dospit. Rețete de care să se bucure întreaga familie. O dată cu sosirea toamnei, apare și belșugul cules de prin grădini, iar preparatele calde sunt deja o nevoie pentru corp și minte.
Am adunat în acest articol câteva rețete simple, pe care le prepar cu drag de fiecare dată când simt nevoia de ceva cald.
Supă cremă de cartofi dulci
Equipment
- 1 Oală
- 1 Tavă de copt
- 1 Blender vertical
Ingredients
- 6 cartofi dulci
- 1 ceapă roșie de apă
- 2 căței de usturoi
- 50 gr unt grăsime 82%
- 500 ml apă
- 50 ml lapte de cocos
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
Condimente
- ½ linguriță oregano
- ½ linguriță piper
- ½ linguriță sare
Instructions
- Se curăță cartofii, se spală sub un jet de apă și se taie cuburi.
- În tava de copt se așază cartofii, se condimentează cu oregano, sare și piper. Se adaugă și uleiul de măsline și se amestecă astfel încât condimentele și ulei să se întindă uniform.
- Se bagă tava la cuptor pentru 30 minute la 200°C.
- Într-o oală se călește în unt ceapa tocată mărunt împreună cu usturoiul și puțină sare până ceapa devine translucidă, apoi se adaugă apa, cartofii scoși din cuptor și se mai fierbe pentru 5 minute.
- Se oprește focul.
- Cu blenderul vertical se mixează supa până devine cremă, iar la final se adaugă și laptele de cocos.
- Se mai asezonează după gust cu sare și piper.
- Se servește cu crutoane sau ca atare.
Notes
Supa cremă de cartofi dulci se poate prepara și cu dovleac pentru o extra aromă de toamnă tărzie. Iar pentru cei pasionați de bucătăria asiatică, mai jos este o rețetă perfectă de vinete coapte cu garam masala. Acest mix de condimente îmi aduce aminte constant de vinul fiert, ceaiul negru cu anason sau de un suc de mere cald cu rom brun și scorțișoară.
Un prilej tocmai bun pentru a prepara un desert. Poate fi servit atât la micul dejun, cât și seara lângă o băutură caldă. Aceste clătite americane cu miere și unt pot fi oricând un desert delicios, cald și potrivit pentru serile ploioase.
Clătite americane cu miere și banane
Equipment
- 1 Mixer
- 1 Tigaie pentru clătite
- 1 Tel
- 1 Lingură de lemn
Ingredients
- 4 ouă
- 500 ml lapte
- 300 gr făină
- 10 gr praf de copt
- ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
- 6 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 plic zahăr vanilinat
- 6 lingurițe zahăr brun
- ¼ linguriță sare
- miere și banane după preferințe
Instructions
- Se pregătesc două boluri pentru prepararea aluatului.
- Se separă ouăle, albușurile într-un bol, iar gălbenușurile în celălalt.
- Cu mixerul se mixează albușurile împreună cu vârful de sare la o treaptă medie până acestea formează o spumă densă. Se lasă apoi deoparte pănă ne ocupăm de restul aluatului.
- În celălalt bol se mixează galbenușurile pentru 2-3 minute împreună cu plicul de zahăr vanilinat. Se renunță la mixer și se folosește telul pentru a omogeniza restul ingredientelor.
- Peste gălbenușuri se adaugă laptele și cele 6 linguri de ulei de floarea soarelui și se omogenizează cu telul.
- Se adauga apoi făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul (de preferat să se amestece toate aceste ingrediente înainte) și se omogenizează bine cu telul până toate ingredientele sunt incorporate și nu există cocoloașe.
- Se adaugă apoi spuma făcută de albușuri și se omogenizează cu lingura de lemn, de sus în jos, fără a agita foarte mult aluatul. Este gata când s-a incorporat complet.
- Se pune tigaia pentru clătite (sau una normală) la foc mic spre mediu. Cu un polonic se ia aluatul și se pune în centrul tigăi. Se întoarce când începe să crească, iar pe margini se poate observa că e copt. Se repetă până se termină aluatul.
- Se servesc cu miere sau sirop de arțar cu banane după preferințe.
Notes
Și pentru că am deschis apetitul pentru băuturi calde potrivite în sezonul rece, nu puteam să nu menționez aceasta rețetă de suc de mere cald cu rom brun. Este perfectă pentru zilele reci sau ca o alternativă pentru clasicul vin fiert.
Rom cu suc de mere fiert – Cocktail
Ingredients
- 400 ml suc de mere
- 10 grame ghimbir proaspăt
- 2 batoane scorțișoară
- 40 ml sirop de miere
- 2 felii lămâie
- 60 ml rom brun
Instructions
- Într-un ibric încăpător adaugă sucul de mere, ghimbirul tăiat bucăți, scorțișoara, mierea și lămâia. Fierbe pentru circa 5 minute, apoi lasă sucul să se mai odihnească încă 5 minute.
- Într-un pahar adaugă 30 ml rom brun și 200 ml de suc de mere strecurat.
- Savurează!
Notes
Toate aceste rețete simple sunt o alegere perfectă în orice sezon. Mai ales în cel rece. Însă orice gătim trebuie să fie delicios și hrănitor. Sperăm că ideile noastre se vor potrivi cu cele mai mofturoase pofte.
Și nu uita!
Dacă ai preparat aceste rețete și te-ai bucurat de ele, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă. Dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!
Te-ar putea interesa și Sparanghel cu unt și lămâie la cuptor!
4 thoughts on “3 rețete simple de pregătit în sezonul rece”
Lasă un răspuns
Vaaai cum e. O să incerc neaparat!
Love it!
Ce combinatii de mâncăruri aici 😍