5 soiuri de ceapă și cum le folosim în rețete
Există multe soiuri de ceapă, fiecare cu gust diferit, specific. Unele sunt mai potrivite pentru anumite preparate, iar altele pot fi folosite oricând. Diferențele de textură, culoare și aromă fac din ceapă un ingredient nelipsit în preparatele din întreaga lume.
Dacă te întrebi ce ceapă e potrivită pentru rețetele tale uite mai jos diferențele dintre acestea și pe care să o alegi în următoarea ta rețetă.
5 soiuri de ceapă și cum să le folosești în rețete
Ceapa galbenă
Cel mai comun soi de ceapă este ceapa galbenă. În general, dacă rețeta nu specifică exact tipul de ceapă, cel mai recomandat este să folosești ceapa galbenă. Aceasta este potrivită pentru majoritatea rețetelor, în special pentru caramelizare.
Ceapa galbenă are un gust dulceag, înțepător, picant și este folosită în majoritatea rețetelor fiind și ușor de găsit în orice magazin.
Ceapa albă
Dintre multitudinea de soiuri de ceapă care se găsesc în magazine, ceapa albă este cea mai subestimată. Aceasta este zemoasă, dulce și perfectă pentru supe, ciorbe și mâncăruri cu sos roșu. Nu are gustul înțepător și ușor iute al cepei galbene și poate fi consumată și crudă în salate.
Ceapa albă este cel mai folosit soi în preparate mexicane precum tacos, guacamole, diferite tipuri de salsa.
Ceapa roșie
Ceapa roșie este un soi foarte îndrăgit în rețetele de salate, grătar și murături. Are un gust ușor picant și dă un gust foarte aromatizat rețetelor de crudități. Ceapa roșie se folosește și pentru culoarea care poate da un aspect diferit preparatelor reci.
Uite și o rețetă rapidă de ceapă roșie murată perfectă lângă o carne de vită preparată la grătar sau de folosit în burgeri, sandwichuri sau chiar salate.
Eșalotă
Eșalota mai este cunoscută și sub numele de hasma, azima, ceapă franșuzească sau aristocrata cepelor. Adesea este un înlocuitor al usturoiului, dar cu un gust mai blând și dulce comparativ cu usturoiul. Gustul intens, dar mai puțin iute, textura zemoasă și aromată o face perfectă pentru prepararea salatelor și sosurilor. Nu înlocui eșalota cu ceapă galbenă acolo unde rețeta cere pentru că gustul nu va mai fi la fel.
Ceapa verde
Ceapa verde este un soi folosit în majoritatea rețetelor asiatice și mexicane. Poate fi consumată crudă în salate și sosuri, dar și gătită în supe thailandeze, noodles și wok-uri.
Ceapa verde are un gust blând, deloc înțepător și pote fi folosită atât partea albă, cât și partea verde în preparate.
De ce lăcrimezi de la ceapă?
Ceapa conține multe substanțe folositoare pentru organism, însă lăcrimarea este un rezultat al unui proces chimic. În momentul în care ceapa este tăiată, aceasta elimină un gaz pe bază de sulf care în contact cu apa din ochi se transformă în acid sulfuric. Acest proces chimic ne face să lăcrimăm când tăiem ceapa.
Care dintre cele 5 soiuri de ceapă sunt bune pentru remediile naturiste?
Cel mai comun soi de ceapă folosit în tratamentele naturiste este ceapa galbenă. Însă și ceapa albă și ceapa roșie pot fi folosite fără restricții.
Cel mai cunoscut remediu naturist pe bază de ceapă este ceaiul de ceapă folosit în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală. Pur și simplu fierbe o ceapă albă, galbenă sau roșie pentru 5 minute în apă fierbinte și bea lichidul obținut. Va avea un gust dulceah, ușor înțepător dar poate ajuta la desfundarea căilor nazale și la ameliorarea tusei.
Atenție însă pentru cei care au contraindicații la consumul de ceapă să folosească cu prudentă acest ingredient în rețete, fie ele și naturiste.
1 thought on “5 soiuri de ceapă și cum le folosim în rețete”