Cât timp fierbe vinul? Rețetă vin fiert

Cât timp fierbe vinul? Rețetă vin fiert

Iarna este anotimpul preferat al amatorilor de vin fiert. Sezonul rece ne poate da bătăi de cap, însă partea bună este că putem savura preparate pe care vara le ocolim. Însă când vine momentul să savurăm o cană de vin fiert cum știm în cât timp fierbe vinul?

Vinul fiert se prepară în multe culturi și este, aproape, o tradiție în bucătăria românească. În general, soiurile de vin roșu sec sunt cele mai consumate în varianta caldă, însă există și soiuri de vin alb.

Cât timp fierbe vinul?

Vestea mai puțin cunoscută de amatori este că vinul roșu nu trebuie să fiarbă. În primele minute de fierbere, vinul își pierde din taninurile, iar zahărul din anumite rețete poate reduce semnificativ cantitatea de alcool și gustul specific.

Pentru a obține o cană savuroasă de vin fiert, recomandarea este ca punctul maxim de încălzire să fie de 85°C. La această temperatură se păstrează toate aromele naturale, alcoolul, zahărul se topește, iar condimentele își pot lăsa și ele aromele.

Care sunt cele mai bune condimente pentru vinul fiert?

Condimentarea vinului fiert ține în mare parte de gust. Cele mai potrivite și consumate sunt scorțișoara, cardamonul, anasonul, cuișoarele și nucșoara. Pe lângă condimente se adaugă, adesea, și bucăți de mere, portocală sau mandarine.

Secretul unui vin fiert delicios constă în echilibrul de condimente, fructe și zahăr. Totuși, calitatea vinului roșu face cea mai mare diferență. Alege întotdeauna vinurile roșii seci, acestea se pretează cel mai bine în varianta caldă.

Vin fiert – Rețetă de iarnă

O cană de vin fiert în mijlocul iernii lângă un șemineu cald și o carte este un moment de poveste. Această rețetă este echilibrul perfect între vinul roșu sec și condimente, cu un gust dulceag și aromat.
Prep Time5 minutes
Cook Time0 minutes
Total Time15 minutes
Course: Drinks
Cuisine: Mediterranean
Keyword: Băuturi calde, Cocktail, Vin
Servings: 2 porții
Calories: 223kcal
Author: Bucătărela

Equipment

  • 1 oală de dimensiuni mici
  • 1 termometru de bucătărie
  • 1 strecurătoare mică

Ingredients

  • 500 ml vin roșu sec
  • 1 portocală
  • 3 steluțe de anason
  • 1 baton scorțișoară
  • 25 grame zahăr brun

Instructions

  • Într-o oală de dimensiuni mici adaugă vinul, portocala tăiată felii, anasonul și scorțișoara. Pune pe foc mic spre mediu.
  • Adu băutura la 85°C și oprește focul. Dacă nu ai un termometru de bucătărie este suficient să aduci în punctul de fierbere, fără să dea în clocot.
  • După ce ai îndepărtat oala de pe foc adaugă zahărul și omogenizează până se dizolvă.
  • Lasă circa 5 minute să se aromatizez și strecoară cu o sită băutura într-o cească.
  • Servește cu bucăți de mere sau ca atare.

Notes

Încearcă pe cât posibil să nu adaugi excesiv de mult zahăr sau condimente. Secretul unei cești aromate este o cantitate echilibrată de arome. 

Și nu uita!

Dacă ai preparat această rețetă de vin fiert și te-ai bucurat de ea, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!

Te-ar putea interesa și Rom fiert cu suc de mere și ghimbir.



1 thought on “Cât timp fierbe vinul? Rețetă vin fiert”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating