Clătite clasice rețetă simplă
Clătite clasice tocmai bune de servit fie în variantă dulce, fie în variantă sărată. Clătite clasice, o rețetă simplă care se prepară rapid cu doar câteva ingrediente. Această bază de clătite este o rețetă care se face chiar și la micul dejun, fiind o variantă fără zahăr.
Clătite clasice rețetă simplă și mod de preparare
Clătite clasice – rețetă simplă
Equipment
- 1 Tigaie
Ingredients
- 3 ouă categoria L
- 500 ml lapte
- 400 gr făină
- 200 ml apă minerală
- 50 gr unt topit
- un praf de sare
- opțional un plic de zahăr vanilinat
Instructions
- Pregătim toate ingredientele în castroane pentru a le avea la îndemână.
- Într-un castron încăpător se bat ouăle cu praful de sare pănă se formează un pic de spumă la suprafață. Dacă folosești zahăr vaniliniat, acum este momentul să îl pui, amestecându-l bine cu ouăle.
- Adăugăm laptele și îl omogenizăm bine cu ouăle.
- Făina se adaugă trepatat și se amestecă cu telul constant pentru a nu se forma cocoloașe.
- După ce s-a omogenizat bine laptele cu făina și ouăle vom avea un aluat mai gros. Adăugăm și apa minerală puțin câte puțin până avem un aluat moale și ușor de întins în tigaie, fără cocoloașe.
- La final se adaugă untul topit, se omogenizează cu telul și se baga aluatul obținut pentru 15 minute la frigider. În acest timp aluatul se mai îngroașă un pic.
- Pregătim o tigaie aderentă.
- Scoatem aluatul de la frigider și se poate începe coacerea clătitelor în tigaie.
Notes
Nu elimina sarea din rețetă pentru că aceasta dă savoare aluatului. Dar poți elimina zahărul pentru a obține clătite sărate. Varianta sărată poate ține loc de o lipie dacă îți place textura moale a clătitelor.
Cu ce se servesc clătitele dulci?
- Cu dulceață de casă. Toate feluri de dulceață pot fi o alegere bună pentru clătite.
- Cu ciocolată simple sau cu banane.
- Cu miere și nuci.
- Cu cremă de fistic.
- Cu sirop de arțar și fructe de pădure.
- Cu cremă de vanilie, mere coapte și scorțișoară.
Cu ce se servesc clătitele sărate?
- Cu smântână și mărar.
- Cu guacamole.
- Cu omletă, spanac și brânză de capră.
- Cu mozzarella și roșii.
- Cu sparanghel copt cu unt și lămâie la cuptor.
- Cu hummus și bacon uscat.
Clătite clasice – cum se prăjesc?
Prăjirea clătitelor nu este un procedeu greu. E foarte simplu. Pe o tigaie aderentă toarnă circa un polonic în centru tigăi, iar cu o mână rotește tigaia din încheietură pentru a uniformiza aluatul în toată tigaia. Pentru cei mai curajoși și acrobați se poate învăța și clasica întoarcere a clătitei pe partea cealaltă. Secretul este să împingi tigaia cu forță în față, clătita va urma curba tigăi și se va întoarce, timp în care retragi tigaia în poziția inițială. Exersează mișcarea fără clătită, apoi practică deasupra chiuvetei pentru a nu împrăștia peste tot aluatul.
Și nu uita!
Dacă ai preparat această rețetă și te-ai bucurat de ea, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!
2 thoughts on “Clătite clasice rețetă simplă”