Cum se gătește corect quinoa și la ce rețete o putem folosi
Vrei să introduci quinoa în alimentație și cauți cum se gătește corect quinoa și la ce rețete o poți folosi? Am detaliat în acest articol tot ce ai nevoie să știi despre qunioa, cum se gătește corect quinoa, rețete, de unde o poți cumpăra și alte informații importante.
Ce este quinoa?
Foarte puțini știu că quinoa este o plantă comestibilă, originară din America de Sud, care produce semințe bogate în proteine și fibre. Semințele de quinoa pot fi preparate și consumate ca un aliment de sine stătător, asemănător cu orezul, bulgurul, meiul sau cous-cous-ul. Quinoa este, de asemenea, utilizată în multe rețete de mâncăruri cu sos, salate sau budinci hrănitoare.
Quinoa este un aliment foarte popular printre cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană. Aceasta are o valoare nutritivă ridicată și este o sursă bună de proteină vegetală. Semințele de quinoa conțin, de asemenea, carbohidrați complecși, vitamine și minerale, cum ar fi fierul, magneziul și fosforul. Quinoa este, de asemenea, apreciată pentru faptul că nu conține gluten. De aceea poate fi consumată de persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiacă.
Tipuri de quinoa
Deși puțini știu, quinoa este disponibilă în mai multe variante, însă cele mai cunoscute și utilizate sunt următoarele trei.
- Quinoa albă – cea mai comună varietate de quinoa, ușor de găsit în orice magazin. Are un gust delicat și o textură ușoară, pufoasă.
- Quinoa roșie – o varietate mai colorată, cu un gust ușor de migdale și o textură mai crocantă decât quinoa albă.
- Quinoa neagră – cea mai rară varietate de quinoa, cu un gust puternic și o textură mai fermă. Quinoa neagră este considerată a fi mai bogată în antioxidanți și fibre decât celelalte două varietăți.
Pe lângă aceste trei tipuri principale, există și alte varietăți de quinoa, cum ar fi quinoa tricoloră, quinoa roz sau quinoa aurie. Acestea sunt disponibile în funcție de zona geografică și de producător.
De unde cumpărăm quinoa?
Cea mai ușor de găsit este quinoa albă, pe care o descoperim în aproape toate supermarketurile. Totuși, pentru o calitate mai bună, aceasta poate fi cumpărată și din magazine naturiste, farmacii sau magazine online.
Cum se gătește corect quinoa?
Pentru a găti quinoa corect ai la dispoziție mai multe variante, însă cea mai rapidă și populară este cea prin fierbere. Am detaliat mai jos care sunt pașii pentru fiecare metodă, fie că vrei prin fierbere, la cuptor, la slow cooker sau la microunde.
Prin fierbere
Pentru fiecare cană de quinoa adaugă 2 căni de apă pentru o rație corectă. Începe prin a curăța semințele de quinoa printr-un jet de apă și o sită. Este foarte important ca cerealele să fie curățate înainte de gătire.
După curățare adaugă quinoa cu apa într-o oală și fierbe la foc mediu cu un vârf de sare. Când începe să fiarbă, redu focul mai minim și amestecă ocazional până ce semințele de quinoa au absorbit toată apa. Trage oala de pe foc și servește.
Opțional: poți fierbe quinoa și cu stock de legume pentru un gust mai bun.
La cuptor
Pentru a prepara quinoa la cuptor pașii sunt extrem de simpli. Nu uita că rația corectă este o cană de quinoa pentru 2 căni de apă (sau stock de legume).
Într-o tavă adaugă quinoa curățată sub jet de apă, apa încălzită în prealabil (sau stockul de legume) și legume după preferințe. Poți adăuga morcovi tocați mărunt, ceapă roșie, broccoli și condimente precum sare, piper, rozmarin, oregano.
Acoperă tava cu folie de aluminium și bagă la cuptor pentru 25-30 minute la 180 grade. Scoate din cuptor și lasă 5 minute la răcit. Servește!
La slow cooker
Dacă ești fan slow cooker și îți plac rețetele gătite lent, atunci quinoa este un prieten pentru tine. Pur și simplu repetă pașii din metoda la cuptor în oala de la slow cooker și gătește pentru 2 ore la treapta high. Poți găti quinoa simplu, doar cu un vârf de sare și apă sau poți diversifica cu legume și condimente.
Căt timp fierbe quinoa?
Quinoa este foarte rapidă prin metoda de fierbere. În maxim 15 minute de la adăugarea pe foc, quinoa este gata. De aceea foarte mulți o preferă. Quinoa este gluten free, bogată în fibre și proteine și se gătește în maxim 15 minute.
Care este raportul dintre quinoa și apă?
Foarte important de reținut că în orice rețetă și metodă de preparare, rația corectă este de 1 cană de semințe de quinoa pentru două căni de apă. A se măsura cu aceeși cană pentru cantitatea corectă!
Asezonarea
Quinoa este foarte gustoasă în varianta simplă, doar fiartă în apă. Însă este și mai gustoasă dacă este asezonată corect. Uite câteva recomandări.
- Unt. Untul poate da un gust mai savuros și îmbunătăți textura. Adaugă 1/2 lingură de unt la fierbere.
- Oregano uscat. Dacă îți place savoarea preparatelor mediteranene, atunci o jumătate de linguriță de oregano uscato poate aduce această savoare în farfurie.
- Usturoi pudră. Multe persoane se declară iubitori de usturoi, așa că și în cazul seminșelor de quinoa poți adăuga savoarea usturoiului.
- Parmezan ras. După ce ai oprit focul, adaugă două linguri de parmezan ras. Acesta va schimba complet gustul semințelor și va da o textură aparte.
Ce beneficii are quinoa pentru sănătate?
Quinoa a devenit din ce în ce mai populară și consumată în diferite tipuri de alimentație. Quinoa estebogată în fibre și proteine, este gluten free și conține carbohidrați complecși. Toate acestea fac ca quinoa să fie un super-aliment în bucătărie.
Quinoa înlocuiește perfect garniturile pe bază de orez și cartofi, acestea din urmă nefiind benefice pentru sănătate.
Valori nutriționale pentru 185 grame de quinoa (o cană)
- 222 calorii
- 8.1 grame proteine
- 5.2 grame de fibre
- 39.4 grame de carbohidrați
O rețetă cu quinoa pe care să o încerci chiar acum
Salată cu quinoa și legume
Equipment
- 2 Oale
- 1 Bol de salată
Ingredients
- 1 cană de semințe de quinoa albă
- 2 căni apă
- 10 roșii cherry
- 1 ardei galben
- 1 morcov
- 1 broccoli mediu
- 1 ceapă roșie
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
Instructions
- Începe prin a curăța toate legumele și quinoa printr-un jet de apă.
- Într-o oală mică pune la fiert quinoa cu două câni de apă și un vârf de linguriță de sare.
- Într-o altă oală pune 1 litru de apă la fiert cu un vârf de sare pentru a fiebre broccoli.
- Foarte important este ca broccoliul să fie rupt în bucăți aproximativ egale și a se scufunda în apa direct clocotită pentru maxim 2 minute. După cele două minute se scoate din apa clocotită și se scufundă în apă rece pentru a opri procesul de gătire.
- În bolul de salată se taie ceapa, ardeiul și roșiile. Se adaugă și morcovul dat pe răzătoare, apoi quinoa, broccoliul.
- Se asezonează cu sare, piper și ulei de măsline și se amestecă bine.
- Poftă să fie!
Notes
Dacă ți-au fost de folos informațiile nu uita să te abonezi la newsletter-ul Poftă să fie pentru mai multă inspirație și rețete creative. O poți face simplu completând câmpurile de mai jos.
Vreau inspirație!
4 thoughts on “Cum se gătește corect quinoa și la ce rețete o putem folosi”