Deserturi fără zahăr pentru momente dulci sănătoase
Deserturi fără zahăr pentru întreaga familie, preparate cu ingrediente simple. Nu întotdeauna deserturile trebuie să conțină mult zahăr procesat pentru a fi bune și dulci. Din contră, deserturile simple, cu ingrediente de calitate și preparate corect pot fi chiar mult mai gustoase, dar și hrănitoare.
Uite câteva deseturi fără zahăr pe care să le prepari cu orice ocazie pentru întreaga ta familie sau pur și simplu ca un desert pentru tine. Savurează cu poftă!
Ciocolată de casă fără zahăr, vegană sau de post
Ciocolată de casă vegană
Equipment
- 1 Blender
Ingredients
- 200 grame nuci
- 50 grame făină de cocos
- 30 grame pudră de cacao raw
- 15 bucăți smochine deshidratate
- 1 lingură unt de migdale
- 1 lingură sirop de arțar
Instructions
- Într-un blender adaugă nucile, făina de cocos și pudra de cacao și mixează la treapta cea mai mare până se formează o pudră fină.
- Oprește blenderul și adaugă smochinele, untul de migdale și siropul de arțar, apoi pornește blenderul și mixează.
- Textura trebuie să fie una moale, umedă. Dacă simți că este prea uscată, adaugă o lingură de apă și pornește din nou blenderul. Repetă până obții textura dorită.
- Când este gata, pune mixul într-o tavă și presează până ai un strat egal în toate părțile.
- Bagă la frigider pentru minim 3-4 ore.
- Savurează rece.
Budincă de chia cu tărâțe de psyllium
Budincă de chia cu tărâțe de psyllium
Ingredients
- 300 ml lapte vegetal
- 20 grame semințe de chia
- 15 grame tărâțe de psyllium
- 2 lingurițe pudră de ciocolată caldă fără zahăr
- 1 linguriță xylitol
- 1 banană bine coaptă
Instructions
- Într-o mică crăticioară pune laptele vegetal la încălzit.
- O dată ce a început să se încălzească adaugă treptat toate celelalte ingrediente, cu excepția bananei.
- Omogenizează circa 2-3 minute, până devine o budincă moale.
- Ia crăticioara de pe foc și adaugă banana pisată bine. Amestecă.
- Servește ca atare sau cu extra nuci și caju.
Budincă de chia cu fructe
Budincă de chia cu fructe
Ingredients
- 2 lingurițe semințe de chia
- 50 grame iaurt de soia sau cocos
- 2 lingurițe sirop de arțar
- 100 ml lapte de nuci sau caju, migdale, etc.
- 100 grame mango
Instructions
- Într-un borcan așază bucățile de mango tăiate cuburi și toarnă laptele de nuci (sau caju, migdale). Zdrobește fructele cu un zdrobitor și omogenizează.
- Adaugă restul de ingrediente și amestecă.
- La final adaugă după gust fulgi de cocos, fulgi de migdale, biscuiți. Acest pas este opțional.
- Pune capacul borcanului și bagă budinca la frigider pentru câteva ore sau peste noapte pentru a fi gata de servit la micul dejun.
- Servește rece.
Notes
Granola fără zahăr – servit cu iaurt de caju
Granola de casă fără zahăr
Equipment
- 1 Tavă
- Hârtie de copt
- Câteva boluri
Ingredients
Ingrediente uscate
- 3 câni fulgi de secară
- 1 cană fulgi de cocos
- 1 cană mix de nuci, alune de pădure, migdale, caju.
- ½ cană miez de dovleac
- ½ cană semințe de floarea soarelui
- 1 linguriță scorțișoară ceylon
Ingrediente umede
- ⅓ cană sos de mere neîndulcit
- ¼ cană ulei de cocos
- ¼ cană unt de cacao topit
- 1 linguriță extract pur de vanilie
Opțional
- ½ cană fructe deshidratate (goji, stafide, merișoare, etc.)
- ¼ cană semințe de chia
- ¼ cană semințe de in
- ¼ cană semințe de cânepă decorticate
Instructions
- Încălzește cuptorul la 160 grade.
- Într-un bol amestecă toate ingredientele uscate.
- Într-un bol separat mixează și ingredientele umede, apoi toarnă-le peste cele uscate și omogenizează.
- Ai grijă să ajungă umiditatea din ingredientele umede peste toate ingredientele uscate. Pune un capac asupra bolului și mixează-le energic pentru rezultate mai bune.
- Așează totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat.
- Bagă la cuptor 35 minute la 160°.
- Lasă să se răcească complet înainte de a depozita granola într-un borcan etanș.
Nu uita să fii creativ, să personalizezi rețetele după bunul plac și să te joci cu propriile gusturi. Putem crea un număr nelimitat de deserturi fără zahăr. Zahărul este unul dintre alimentele pe care ar trebui să le reducem, dacă nu să renunțăm la el pentru efectele negative pe care le are. Am detaliat în acest articol de ce, iar aici discutăm pe larg despre înlocuitorii naturali ai zahărului în alimentație.
Te-ar putea interesa și această delicioasă rețetă de milkshake proteic pe care îl poți servi ca desert sau la micul dejun. Vine încărcat cu un aport important de proteine, dar și de nutrienți esențiali.
Și nu uita!
Dacă ai preparat aceste rețete și te-ai bucurat de ele, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!