Griș cu lapte rețetă simplă

Griș cu lapte rețetă simplă

Cauți un desert dulce, gustos și hrănitor? Am pregătit pentru tine un griș cu lapte rețetă simplă, special să o poți prepara rapid! Grișul cu lapte se consumă des la micul dejun, dar e perfect ca desert.

Grișul cu lapte este un desert clasic, reconfortant, care ne aduce aminte de copilărie. Simplu de preparat și foarte gustos, acesta poate fi personalizat în multe feluri pentru a satisface orice poftă. În acest articol, îți voi prezenta o rețetă clasică de griș cu lapte, câteva tips and tricks pentru a obține cel mai bun rezultat și cinci idei de servire.

Griș cu lapte rețetă simplă

Griș cu lapte

Acest mic dejun sau desert se prepară foarte simplu și ușor. E gata în maxim 15 minute.
Prep Time5 minutes
Cook Time10 minutes
0 minutes
Total Time14 minutes
Course: Breakfast, Dessert
Cuisine: Mediterranean
Keyword: Desert, Dulce, Mic dejun
Servings: 2 porții
Calories: 95kcal
Author: Bucătărela

Equipment

  • 1 Oală

Ingredients

  • 500 ml lapte
  • 50 grame griș
  • 2 steluțe de anason
  • 3 linguri miere sau sirop de agave
  • lingură esență de vanilie
  • 2 linguri fructe confiate cireșe, merișoare, vișine

Instructions

  • Într-o oală pune laptele împreună cu anasonul și esența de vanilie și pune la foc. Adu laptele în punctul de fierbere.
  • În momentul în care laptele a început să fiarbă, toarnă ușor grișul și omogenizează în același timp cu telul pentru a evita cocoloașele.
  • Fierbe la foc mic pentru circa 5 minute amestecând continuu.
  • Când grișul s-a îngroșat suficient, oprește focul și adaugă mierea. Omogenizează!
  • Toarnă în farfurii și decorează cu fructele confiate.
  • Servește!

Notes

Opțional poți pune și pudră de scorțișoară sau nuci coapte. 

Deserturile rapide și grănitoare pot fi preparate ca mic dejun, dar și ca desert spontan. Această rețetă este adaptată pentru cei care preferă deserturile cu mai puțin zahăr, tocmai pentru a evita excesul. Mierea sau siopul de agave sunt două alternative destul de populare.

În cazul acestei rețete, aroma deosebită a anasonului și a esenței de vanilie împreună cu fructele confiate au echilibrat suficient rețeta astfel încât să nu mai fie nevoie de zahăr.

Cât griș se pune la 1L de lapte?

Cea mai frecventă întrebare când se prepară pentru prima oară acest desert este care e proporția corectă între lapte și griș. Poți nota undeva ca să ai mereu la vedere.

Pentru a obține un desert sau mic dejun echilibrat, nici prea moale, nici prea gros, folosește o proporție de 1:10 între griș și lapte.

Pentru 1L de lapte se vor folosi 100 grame de griș.

Tips and Tricks

  1. Adaugă grișul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
  2. Folosește lapte integral pentru un desert mai cremos și mai bogat. Poți folosi și lapte vegetal (migdale, soia, cocos) pentru o variantă vegană.
  3. Dacă preferi grișul mai lichid, adaugă mai puțin griș sau mai mult lapte. Dacă îl preferi mai gros, poți mări cantitatea de griș.
  4. Pe lângă vanilie, poți adăuga alte arome, cum ar fi scorțișoara, coaja de lămâie sau portocală pentru o notă distinctă.

Dacă îți plac și ție deserturile rapide și cu mai puțin zahăr, uite o rețetă de dulceață de gutui perfectă de pus în grișul cu lapte sau peste niște gofre belgiene în care am folosit doar un pliculeț de zahăr vanilinat pentru a le îndulci.

Și nu uita!

Dacă ai preparat această rețetă și te-ai bucurat de ea, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating