Hummus cu sfeclă roșie
Această rețetă de hummus cu sfeclă roșie îmi amintește mereu de vară. Are o culoare care se potrivește într-un peisaj cu mâncare sănătoasă, bogată în vitamine și delicioasă.
Pasta de hummus se poate servi în multe feluri. În salate, pe felii de pâine toast, ca aperitiv pentru mese festive, cu tortilla ca snack pentru un film și multe alte feluri.
Năutul este o sursă excelentă de proteine și fibre, așa că am pregătit această rețetă cu gândul la toți cei care își monitorizează sursele de nutrienți.
Hummus cu sfeclă roșie rețetă
Hummus cu sfeclă roșie
Equipment
- 1 Blender
Ingredients
- 250 grame năut fiert sau din conservă
- 1/2 sfeclă coaptă
- 2 linguri tahini
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 linguriță cumin
- 2-4 linguri apă
- sare și piper după gust
Instructions
- Acoperă sfecla cu tot cu coajă în folie de aluminium și bagă la cuptorul preîncălzit la 180° pentru 45 minute.
- După ce sfecla s-a copt, scoate-o din cuptor, curăță-o de coajă și pune-o în blender.
- Adaugă toate celelalte ingrediente, mai puțin apa.
- Mixează la o treaptă medie până obții o pastă omogenă.
- Dacă pasta de hummus este prea groasă, adaugă după caz câte o lingură de apă și mixează. Repetă până obții textura dorită.
- Savurează!
Notes
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă, densă și crocantă. Sfecla roșie este o sursă perfectă de nutrienți și vitamine, iar culoarea sa vibrantă este un semn al prezenței antioxidanților și a altor compuși benefici pentru sănătate.
Originea sfeclii roșii poate fi urmărită până în regiunea mediteraneană, unde aceasta era cultivată de către greci și romani. În prezent, sfecla roșie este cultivată pe scară largă în întreaga lume. Poate fi găsită în toate sezoanele.
Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de sfeclă roșie.
- Ajută la menținerea sănătății inimii.
Sfecla roșie conține nitrați, care se transformă în nitriți în organism. Aceștia ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale. Aceste efecte benefice asupra sănătății inimii pot reduce riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale. - Oferă protecție împotriva diferitelor forme de cancer.
Sfecla roșie conține compuși fitochimici, cum ar fi betalaina, care au fost legați de prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon. - Îmbunătățește digestia.
Sfecla roșie conține fibre, care ajută la menținerea sănătății intestinale și la îmbunătățirea digestiei. Aceasta poate ajuta și la reducerea riscului de boli digestive, cum ar fi constipația și diverticuloza. - Ajută la funcționarea optimă a creierului.
Sfecla roșie conține nitrati. Aceștia au fost legați de îmbunătățirea fluxului de sânge către creier și de creșterea performanței cognitive.
În plus față de beneficiile pentru sănătate, sfecla roșie poate fi utilizată într-o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi salate, supe, smoothie-uri și băuturi. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, vitamina K și acid folic.
Cu toate acestea, este important de menționat că sfecla roșie poate cauza colorarea urinei într-o nuanță roșiatică sau roz deschis, ceea ce este un efect normal și inofensiv. De asemenea, persoanele cu probleme renale sau care iau medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma sfeclă roșie în cantități mari.
Te-ar putea interesa și aceasstă rețetă de dressing pentru salata de sfeclă roșie!
Și nu uita!
Dacă ai preparat această rețetă de hummus cu sfeclă roșie și te-ai bucurat de ea, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!