Legume de vară pe care să le consumi zilnic

Legume de vară pe care să le consumi zilnic

Vara este un prilej extraordinar de a consuma legume bogate în nutrienți care să ne ajute să ne menținem starea de bine. Mai jos am creat o listă cu 17 legume de vară pe care să le consumi zilnic pentru a-ți lua aportul necesar de vitamine și nutrienți.

Ține minte că fiecare sezon vine încărcat cu legume și fructe diferite, iar acest lucru nu este întâmplător. Natura știe ce avem nevoie și ne transmite de la un sezon la altul exact ce este benefic pentru organsim.

17 legume de vară pe care să le introduci în alimentația zilnică

Roșiile

Vara este o abundență de roșii din toate soiurile, iar asta nu este deloc întămplător. În acest anotimp este cel mai indicat să consumăm zilnic roșii, în varianta lor crudă, pentru a beneficia de toate resursele pe care le conține.

Printre cele mai importante de menționat sunt: vitamina C, vitamina A, potasiu și licopen, un antioxidant puternic. Licopenul este, de asemenea, un oncoprotector care contribuie la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi și ajută și la o mai bună protecție a globului ocular, afectat de altfel de razele arzătoare ale soarelui.

Consumă roșii în salate simple, cu ulei de măsline și multă verdeață de sezon, precum busuiocul, tarhonul, menta sau cimbrișorul. Sau pregătește o supă rece de roșii gazpacho pentru un prânz nutritiv și rapid.

Castraveții

O legumă valoroasă, castravetele este un aliment benefic vara pentru câteva motive bine întemeiate. Pe deoparte este o legumă care conține foarte multă apă (95%), ceea ce ajută la hidratarea optimă în zilele caniculare, dar este și un aliment cu un conținut caloric extrem de scăzut.

Pe de altă parte, castraveții conțin antioxidanți precum flavonoidele și cucurbitacinele, care pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Împreună cu acești antioxidanți mai vin la pachet și cu electroliți care ajută la păstrarea nivelului de hidratare în organism.

Consumă castraveții pe timpul verii în varianta lor crudă pentru a beneficia de toate cele menționate mai sus. Se poate consuma în tot felul de salate, cu verdeață de sezon, cu semințe de susan și in, în smoothie-uri ca acesta cu spanac și ghimbir sau se poate prepara o supă rece de castraveți pentru un prânz nutritiv și rapid.

Spanac

Dacă tot am menționat de acest smoothie delicios cu spanac și castravete, nu puteam să omitem această legumă valoroasă, spanacul. Consumul de spanac este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A, vitamina C, acid folic, fier și calciu.

Acidul folic este crucial și pentru femeile însărcinate, dar este esențial pentru orice organism. Pe lângă acestea, spanacul este bogat în antioxidanți precum luteina și zeaxantina, iar noi știm importanța antioxidanților, în special vara.

Consumă spanacul cât mai des vara, în varianta lui crudă pentru a te bucura la maxim de beneficiile acestuia. Adaugă-l în salate și smoothie-uri sau consumă-l ca o garnituă simplă cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și semințe de dovleac.

Sparanghelul

Un aliment delicios și nutritiv, sparanghelul este o legumă pe care ar trebui să o consumi cât mai des vara. Acesta conține pe lângă vitamina K, vitamina C, vitamina A, acid folic, fier și fibre alimentare, și compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, cum ar fi flavonoidele și compușii sulfurici.

Introdu această legumă valoroasă în rețetele tale de vară pentru a beneficia de un spectru larg de vitamine și nutrienți. Pentru a le păstra, asigură-te că nu îl prepari termic un timp îndelungat. Gătește-l fie în tigaie cu puțin unt pentru câteva minute așa cum am detaliat în această rețetă sau prepară-l la abur pentru a păstra și mai bine toate proprietățile sparanghelului.

Ridichii

Uneori uităm să mâncăm simplu și complicăm mâncarea din farfurie. De fapt, mâncarea simplă, consumată cu intenție ne face mult mai mult bine decât un preparat complicat și gătit ore întregi. Ridichiile sunt o legumă simplă, dar valoroasă, care conțin fibre alimentare și apă, ceea ce le face extrem benefice pentru sănătatea digestivă.

Ridichiile sunt și surse excelente de potasiu și cupru, minerale de care avem nevoie oricând. Vara este și mai potrivit să le consumăm, crude, în salate diverse sau pur și simplu ca un snack sănătos și rapid.

Mazăre păstăi

Mazărea este o legumă pe care o găsim tot timpul anului în congelatoarele din supermarketuri. Totuși, nu se compară cu prospețimea și gustul pe care le au păstăile de mazăre în sezonul lor.

Mazărea este apreciată pentru aportul important de proteină vegetală de care avem nevoie. Proteinele sunt fundamentale pentru construirea și repararea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, și sunt componente cheie în formarea enzimelor și hormonilor din organism.

Pe lângă proteine vegetale, mazărea mai vine la pachet cu fibre alimentare, vitamina B1, vitamina B6, acid folic, fier, magneziu și potasiu. Consumă cât mai des vara, iar dacă ești o persoană organizată, păstrează și la congelator mazărea de vară pentru a te bucura de ea și în alte anotimpuri.

Porumb

Porumbul este un aliment foarte apreciat vara. Conținutul de carbohidrați oferă un plus de energie în sezonul cald, dar aceștia vin la pachet și cu fibre alimentare pentru o digestie lentă a carbohidraților. Porumbul este, de asemenea, bogat în vitamina C și licopen, un antioxidant despre care știm deja că este extrem de benefic pe timp de vară.

Consumă porumbul copt, fiert sau gătit la aburi și gătește-l corect pentru a te bucura din plin de tot ceea ce îți poate oferi.

Bame

Bamele, mai puțin cunoscute în alimentația de vară, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, atât solubile, cât și insolubile. Acestea mai vin la pachet cu o importantă resursă de prebiotice, atât de necesare pentru o digestie optimă.

Bamele se consumă proaspete, în salate, dar și gătite ușor la abur sau cuptor. Înainte de consum, este recomandat să se îndepărteze firele fibroase de pe laturile bamelor pentru a facilita digestia.

Anghinare

Anghinarea este o legumă plină de antioxidanți și compuși bioactivi, cum ar fi flavonoidele și compușii polifenolici. Consumul acesteia vara ajută la o digestie optimă care vine cu un aport de vitamine și nutrienți.

Consumă anghinarea gătită ușor și introdu-o în rețete precum crema de anghinare. Dimineața la micul dejun, crema de anghinare consumată cu o salată de roșii poate face minuni pentru minte și corp.

De ce să consumi legume de vară?

Vara ne putem dezechilibra digestiv și hormonal foarte ușor. Avem nevoie de alimente care să ne ajute să facem față temperaturilor înalte. Avem nevoie de hidratare. Avem nevoie de vitamine și nutrienți. Avem nevoie de resurse valoroase pentru organsim.

Toate acestea pot fi luate din legume de vară, proaspete, servite în salate reci, smoothies sau sucuri. Adaugă și alte legume precum ceapa, ardeii grași, dovleceii sau morcovii. Toate aceste legume ne ajută să menținem o sănătate optimă vara.

Te-ar putea interesa și Fructe de vară pe care să le consumi zilnic!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *