Moduri creative de a folosi resturile de mâncare
Dacă îți place să folosești tot ceea ce îți oferă natura prin mâncare și te gândești cum să salvezi cât mai multă, am pregătit aici un ghid practic cu moduri creative de a folosi resturile de mâncare.
Când zic resturi de mâncare, mă refer la resurse care merită folosite, și nu irosite. Vei vedea că poți salva așa multe cu minim de efort. Această pratică zero waste ne ajută să economisim mai mult. Timp, energie, resurse și bani.
5 moduri creative de a folosi resturile de mâncare
Chipsuri din coji de legume
Nu toate cojile rămase de la legume trebuie să ajungă la gunoi. De fapt, majoritatea pot fi folosite în alte rețete pentru un plus de savoare și gust. Ba mai mult, majoritatea cojilor de legume sunt mai bogate în nutrienți și vitamine decât legumele în sine.
O idee pe care o pun des în aplicare este să curăț foarte bine cojile legumelor înainte de curățare și să le transform în chipsuri. Printre legumele preferate se numără:
- Cartofii albi, cartofii dulci, cartofii mov, morcovii, păstârnacul, sfecla.
Pur și simplu, adaugă peste toate cojile colectate sare, piper, boia dulce, usturoi granulat și puțin ulei de măsline și bagă la cuptor într-o tavă tapetată cu folie de copt. În aproximativ 35-40 minute chipsurile sunt gata. Le poți folosi ca snack sau în loc de crutoane pentru delicioasele supe creme.
Găsești aici o supă cremă de cartofi albi care se potrivește de minune cu chipsurile din coji de legume.
Stock de legume
Tot la capitolul coji de legume avem și un delicios stock de legume. Stockul de legume este o bază extraordinară pentru supe, ciorbe și mâncăruri. Se obține foarte ușor și poate fi păstrat la frigider în sticle închise etanș, până la 5 zile, sau îl poți congela în recipiente cu capac pentru a-i prelungi valabilitatea.
Colectează cojile de legume (cele mai bune sunt cojile de ceapă, cartofi, morcovi, păstârnac, țelină, resturi de la praz, ceapă verde, roșii, dovleac) și fierbele în 1-2 litri de apă (în funcție de canitatea de legume) cu puțină sare. Fierbe totul circa 15-20 minute, apoi lasă la răcit și transferă stockul obținut în sticle sau recipiente în funcție de cum vrei să îl depozitezi.
Folosește apoi stockul de legume ca bază pentru supe creme, ciorbe și mâncăruri. Uite aici o rețetă de supă cremă de conopidă în care am folosit stock de legume.
Oțet de mere din coji
Dacă obișnuiești să decojești merele pentru anumite rețete sau pentru gustările copiilor, nu arunca cojile. Acestea pot fi folosite pentru a obține oțet de mere. Rețeta de oțet de mere este foarte simplă.
Într-un borcan pune cojile de mere (pentru 1kg de coji de mere se va folosi 1L de apă cu 3 linguri de zahăr) și adaugă siropul din apă și zahăr. Închide borcanul și pune-l la loc răcoros, ferit de soare. În 3-4 săptămâni este gata de strecurat în sticle și folosit.
Fertilizant pentru plante din coji de banane
Cojile de banane au un nutrient foarte important pentru plante: potasiu. Data viitoare când ai un surplus de coji de banane, nu le arunca, ci pregătește un elixir pentru plantele tale. Taie cojile mărunt pentru a avea loc într-un borcan și umple borcanul cu apă, apoi pune capacul. Lasă pentru 12-24 ore, apoi strecoară și pune apa la plante.
Acest elixir este excelent pentru plante, le va oferi hrană pentru 2-3 săptămâni. Poți repeta procesul oricând în perioada lor de creștere.
Pesto din cotoare de broccoli
Dacă ai o rețetă în plan care include și broccoli, uite o rețetă de pesto pe care să o prepari din cotoarele rămase, pe care le aruncăm de cele mai multe ori.
Tot ceea ce rămâne după ce ai curățat broccoli de cotoare poate fi folosit. Acestea sunt chiar delicioase și pline de vitamine și minerale. Nu le irosi, transformă-le în sos pesto pentru alte rețete delicioase.
Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu astfel de informații, tips & trick în bucătărie, rețete creative, simple și hrănitoare!
Promisiunea mea este să nu te inund cu informație, ci să îți ofer inspirație culinară!