Rețete sănătoase pentru micul dejun: Bogate în nutrienți și energie

Rețete sănătoase pentru micul dejun: Bogate în nutrienți și energie

Te-ai trezit vreodată lipsit de inspirație? Cu toții am întâmpinat această situație, iar în acest articol vin în ajutorul tău cu câteva idei de rețete sănătoase pentru micul dejun.

Micul dejun trebuie să fie bogat în nutrienți esențiali pentru o energie cât mai bună și constantă pe parcursul zilei. Nu e nevoie de prea mult timp pentru a le pregăti, așa că poftă să fie.

Hummus cu sfeclă roșie

Hummus-ul este o sursă foarte bună de carbohidrați complecși, proteine și fibre. Asigură-te că le hidratezi cel puțin 12 ore înainte de a găti pentru a beneficia de ceea ce oferă. Dacă ești o persoană organizată, poți conserva câteva borcane de năut. Astfel vei avea mereu la îndemână un borcan de năut cu care să prepari în 10 minute un mic dejun sănătos.

Hummus cu sfeclă roșie

Hummus-ul este unul dintre cele mai versatile preparate. Varianta cu sfeclă dă un boost de culoare în farfurie împreună cu un gust mai dulceag. E pur și simplu de neratat!
Prep Time15 minutes
Cook Time0 minutes
0 minutes
Total Time13 minutes
Course: Appetizer, Breakfast
Cuisine: American
Diet: Vegan, Vegetarian
Keyword: Alimentație sănătoasă, Aperitiv, Aperitiv de post, Avocado, Fără coacere, Rețete fără coacere
Servings: 2 porții
Calories: 364kcal
Author: Bucătărela

Equipment

  • 1 Blender

Ingredients

  • 250 grame năut fiert sau din conservă
  • 1/2 sfeclă coaptă
  • 2 linguri tahini
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriță cumin
  • 2-4 linguri apă
  • sare și piper după gust

Instructions

  • Acoperă sfecla cu tot cu coajă în folie de aluminium și bagă la cuptorul preîncălzit la 180° pentru 45 minute.
  • După ce sfecla s-a copt, scoate-o din cuptor, curăță-o de coajă și pune-o în blender.
  • Adaugă toate celelalte ingrediente, mai puțin apa.
  • Mixează la o treaptă medie până obții o pastă omogenă.
  • Dacă pasta de hummus este prea groasă, adaugă după caz câte o lingură de apă și mixează. Repetă până obții textura dorită.
  • Savurează!

Notes

Adaugă pasta de hummus în salate sau pe felii de pâine toast cu avocado. Poftă să fie!

Avocado toast cu ou fiert și nuci coapte

Combinația aceasta îți oferă foarte multe. Avocado este o sursă excelentă de grăsimi, ouăle o sursă foarte bună de proteine și vitamine esențiale, iar nucile sunt pline de fibre. Pâine va completa o sursă de carbohidrați și în 10-15 minute avem un mic dejun sățios și bogat nutritiv.

Avocado toast cu ou fiert și nuci coapte
Print Recipe
5 from 1 vote

Avocado toast cu ou fiert și nuci coapte

Avocado toast este un trend pe care l-am îndrăgit din prima. În primul rând pentru că avocado are o mulțime de beneficii și pentru că poate fi consumat la orice oră din zi. Fie mic dejun, fie brunch sau o cină ușoară, avocado este ideal.
Prep Time15 minutes
Cook Time9 minutes
0 minutes
Total Time24 minutes
Course: Breakfast
Cuisine: American
Keyword: Avocado, Brunch, Mic dejun
Servings: 1 porție
Calories: 210kcal
Cost: 20 lei

Equipment

  • 1 Oală mică
  • 1 Toaster

Ingredients

  • 1 avocado
  • 1 felie de pâine cu semințe integrale
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 ou
  • 20 grame nuci coapte
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel pentru garnish

Instructions

  • Fierbe oul timp de 9 minute din momentul în care apa clocoteste, scoate-l și lasa-l la răcit.
  • Prăjește felia de pâine fie la toaster, fie în tigaie cu puțin ulei de măsline până prinde o crustă crocantă.
  • Într-un bol pasează avocado-ul cu o furculița apoi adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul și omogenizează până se formează o pastă.
  • Întinde pasta de acovado pe felia de pâine crocantă, oul tăiat rondele, nucile coapte pisate și pâtrunjelul tocat. Servește!

Notes

Dacă îți place oul moale, fierbe-l doar 5 minute pentru ca gălbenușul să fie moale. 

Budincă de chia cu fructe

Semințele de chia sunt o excelentă sursă de fibre, dar și de proteine. Le ador ocazional la micul dejun pentru că le pot folosi în zeci de rețete sănătoase pentru micul dejun.

Budincă de chia cu fructe
Print Recipe
5 from 1 vote

Budincă de chia cu fructe

Micul dejun este o masă importantă cu care ne începem ziua și ar trebui să ne ajute să avem energie. Un mic dejun corect ne va oferi aportul de vitamine de care organismul are nevoie. Această budincă este delicioasă, sățioasă și completă pentru un mic dejun corect.
Prep Time5 minutes
Cook Time0 minutes
0 minutes
Total Time5 minutes
Course: Breakfast
Cuisine: Mediterranean
Keyword: Chia, Fructe, Iaurt, Mango, Mic dejun
Servings: 1 porție
Calories: 213kcal
Author: Bucătărela

Ingredients

  • 2 lingurițe semințe de chia
  • 50 grame iaurt de soia sau cocos
  • 2 lingurițe sirop de arțar
  • 100 ml lapte de nuci sau caju, migdale, etc.
  • 100 grame mango

Instructions

  • Într-un borcan așază bucățile de mango tăiate cuburi și toarnă laptele de nuci (sau caju, migdale). Zdrobește fructele cu un zdrobitor și omogenizează.
  • Adaugă restul de ingrediente și amestecă.
  • La final adaugă după gust fulgi de cocos, fulgi de migdale, biscuiți. Acest pas este opțional.
  • Pune capacul borcanului și bagă budinca la frigider pentru câteva ore sau peste noapte pentru a fi gata de servit la micul dejun.
  • Servește rece.

Notes

Savurează și în varianta cu căpșuni, zmeură sau mure, iar pentru cei mai gurmanzi se poate adăuga și un strop de extract de vanilie pentru un gust dulce și aromat. 

Budincă de chia cu tărâțe de psyllium

Despre semințele de chia am menționat deja că sunt un aliment cu multe beneficii, însă asociate cu tărâțele de psyllium sunt o variantă excelentă pentru un mic dejun sățios. Vei avea un aport important de fibre și proteine vegetale.

Budincă de chia cu tărâțe de psyllium

Budinca de chia este un mod foarte sănătos și hrănitor de a introduce fibre și proteine în alimentația de bază. Pregătită în mod adecvat poate fi un mic dejun și desert în același timp.
Prep Time9 minutes
Cook Time0 minutes
0 minutes
Total Time10 minutes
Course: Breakfast, Dessert, Snack
Cuisine: American, Mediterranean
Diet: Diabetic, Gluten Free, Vegan, Vegetarian
Keyword: Budincă, Desert, Fără zahăr, Mic dejun
Servings: 2 porții

Ingredients

  • 300 ml lapte vegetal
  • 20 grame semințe de chia
  • 15 grame tărâțe de psyllium
  • 2 lingurițe pudră de ciocolată caldă fără zahăr
  • 1 linguriță xylitol
  • 1 banană bine coaptă

Instructions

  • Într-o mică crăticioară pune laptele vegetal la încălzit.
  • O dată ce a început să se încălzească adaugă treptat toate celelalte ingrediente, cu excepția bananei.
  • Omogenizează circa 2-3 minute, până devine o budincă moale.
  • Ia crăticioara de pe foc și adaugă banana pisată bine. Amestecă.
  • Servește ca atare sau cu extra nuci și caju.

Milkshake proteic cu zmeură

E în regulă să avem dimineți în care simțim că trebuie să încetinim, iar câteodată acestea vin cu mai puțină poftă de mâncare. Energizează-te rapid cu un milkshake bogat în proteine pentru a face față mai ușor zilelor cu mai puțină energie.

Milkshake proteic cu zmeură

Rapid, simplu, delicios și cu un aport proteic suficient pentru o masă, acest milkshake proteic cu zmeură sigur va fi pe lista ta de favorite.
Prep Time10 minutes
Cook Time0 minutes
0 minutes
Total Time10 minutes
Course: Breakfast, Dessert
Cuisine: American
Keyword: Băuturi reci, Milkshake
Servings: 1 porție

Equipment

  • 1 Blender

Ingredients

  • 5 nuci braziliene hidratate în apă
  • 200 ml apă filtrată
  • 2 cupe pudră proteică de vanilie
  • 1 mână de zmeură de sezon congelată
  • 1 lingură smântână de caju
  • 2 linguri kefir de capră
  • 1 lingură ulei de cocos

Instructions

  • Pune toate ingredientele într-un blender și mixează-le bine 1 minut.

Notes

Opțional se mai pot adăuga: un baton de vanilie sau 1/2 linguriță de maca pudră. 

Te-ar putea interesa și această rețetă delicioasă de Smoothie cu spanac – suc verde pentru minte și corp.

Și nu uita!

Dacă ai preparat aceste rețete sănătoase pentru micul dejun și te-ai bucurat de ele, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating