Stock de legume rețetă
Baza multor preparate, acest stock de legume este cel mai gustos mod de a-ți îmbunătăți rețetele. Garantez că o dată încercat nu te vei mai întoarce la a folosi doar apă în preparate. Pur și simplu dă un gust și o savoare aparte preparatelor, de toate felurile.
Stockul de legume este și o metodă foarte eficientă de a salva resturile de legume. Așa că îți recomand călduros ca la următoarea rețetă cu diverse legume să iei în calcul și pregătirea unui stock de legume.
Ce este un stock de legume?
Dacă ai observat că acest stock de legume se găsește în multe rețete și nu știi exact ce este, uite o explicație simplă.
Stockul de legume este o bază pentru diverse preparate extrasă din legume. Principalele legume din care se prepară stockul sunt cartofii, morcovii și ceapa. Nu poți obține un stock gustos fără acestea 3, însă pornind cu ele poți adăuga și alte legume.
Stock de legume rețetă
Ingrediente:
- 2 cartofi cu tot cu coajă
- 2 morcovi cu tot cu coajă
- 2 cepe albe sau roșii, tocate
- 1 țelină mică
- 1 cățel de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- 3 frunze de dafin
- câteva ramuri de cimbru proaspăt
- 2 lingurițe de sare
- 1 lingură de piper boabe
- Opțional: alte coji de legume rămase (păstârnac, fenicul, dovlecel, praz)
- 2 litri de apă
Mod de preparare
Așază toate ingredientele într-o oală încăpătoare și fierbe pentru 30-40 minute până ce legumele sunt moi. Lasă la răcit, iar apoi strecoară stockul în sticle care se închid etanș sau recipiente speciale. Stockul poate fi păstrat la frigider până la 5 zile sau poate fi congelat pentru 3-4 săptămâni. Dacă alegi varianta de congelare, asigură-te că pregătești porții exacte pentru viitoarele preparate.
Ce poți găti cu stockul de legume?
Aproape orice preparat. Supele cremele, ciorbele, mâncărurile care necesită fierbere, practic aproape orice rețetă care necesită apă poate fi înlocuită cu stock. Uite două rețete care au la bază stock de legume:
Întrebări frecvente despre stockul de legume
Pot adăuga carne în stock?
Da. În engleză există doi termeni pentru a defini diferențele. Stock-ul are la bază oasele rămase de la pui, porc, rață, etc., pe când baza preparată cu legume și carne de diferite tipuri se numește broth.
Stock-ul preparat cu oase se va fierbe mai multe timp 1-1:30 ore pentru a extrage toată aroma din oase. Textura stockului cu oase va fi mai vâscoasă datorită gelatinei existente în acestea, în timp ce varianta simplă va fi mai lichidă.
NU e însă necesar, stock-ul de legume fără carne este și acesta gustos și folositor în rețete.
Ce legume să evit în stock?
Majoritatea legumelor sunt excelente pentru stockul de legume, însă uite câteva pe care să le eviți.
- Sfecla. Sfecla tinde să aibă o aromă prea puterincă, iar asta poate compromite gustul multor alte preparate. Pe lângă asta are și o culoare care s-ar putea să fie neplăcută.
- Varză. Varza fierbe foarte repede și are o aromă înțepătoare, iar în stockurile de legume poate dezvolta o aromă amăruie dacă este fiartă prea mult. Tot aici se încadrează și varza de brussels.
- Conopida și broccoli.
- Mazărea.
- Castraveții.
Care sunt cele mai bune legume pentru stockul de legume?
Dacă vrei să îți prepari propria rețetă de stock, ține cont de cele mai bune legume pe care le poți folosi și încearcă-le după cum îți place.
- Morcovii.
- Păstârnacul.
- Ceapa.
- Țelina.
- Cartofii.
- Prazul.
- Rădăcina de pătrunjel.
- Ardeiul gras roșu.
Nu uita să condimentezi cu sare pentru o conservare mai bună.
Hai în comentarii să îmi spui experiențele tale cu stockul de legume.
1 thought on “Stock de legume rețetă”