Supă cremă de cartofi dulci
Zilele friguroase de toamnă le întâmpinăm adesea cu mâncare caldă. O supă cremă de cartofi dulci este un preparat îndrăgit încă de la începutul toamnei pentru gustul dulce, ușor asemănat cu dovleacul.
Există, poate, sute de rețete delicioase, însă eu am ales varianta cea mai simplă. Această supă crema de cartofi dulci este fără smântână, un ingredient pe care încerc să îl folosesc mai puțin în supe creme.
Dacă înlocuiești untul cu uleiul de măsline este o rețetă delicoasă de post sau vegană.
Supă cremă de cartofi dulci
Equipment
- 1 Oală
- 1 Tavă de copt
- 1 Blender vertical
Ingredients
- 6 cartofi dulci
- 1 ceapă roșie de apă
- 2 căței de usturoi
- 50 gr unt grăsime 82%
- 500 ml apă
- 50 ml lapte de cocos
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
Condimente
- ½ linguriță oregano
- ½ linguriță piper
- ½ linguriță sare
Instructions
- Se curăță cartofii, se spală sub un jet de apă și se taie cuburi.
- În tava de copt se așază cartofii, se condimentează cu oregano, sare și piper. Se adaugă și uleiul de măsline și se amestecă astfel încât condimentele și ulei să se întindă uniform.
- Se bagă tava la cuptor pentru 30 minute la 200°C.
- Într-o oală se călește în unt ceapa tocată mărunt împreună cu usturoiul și puțină sare până ceapa devine translucidă, apoi se adaugă apa, cartofii scoși din cuptor și se mai fierbe pentru 5 minute.
- Se oprește focul.
- Cu blenderul vertical se mixează supa până devine cremă, iar la final se adaugă și laptele de cocos.
- Se mai asezonează după gust cu sare și piper.
- Se servește cu crutoane sau ca atare.
Notes
De ce să consumăm mai des cartofi dulci?
Cartoful dulce este o legumă nutritivă, cunoscută pentru cantitățile importante de beta-caroten. Acest compus, care aparține unei clase de nutrienți denumită carotenoizi, este răspunzător pentru culoarea portocalie a pulpei. Odată consumat, beta-carotenul este transformat la nivelul organismului în vitamina A, importantă pentru o vedere normală și pentru un sistem imunitar puternic. Vitamina A are și proprietăți antioxidante, protejând celulele și ADN-ul de agresiunea radicalilor liberi.
Putem astfel înlocui cartoful alb cu cartoful dulce în rețetele clasice pentru un plus de savoare și sănătate. Cartoful dulce se poate prepara la cuptor, în supe creme, în mâncăruri cu sos roșu sau chiar în plăcinte sărate.
Și nu uita!
Dacă ai preparat această rețetă de supă cremă de cartofi dulci și te-ai bucurat de ea, împărtășește cu noi ce ți-a plăcut și spune și prietenilor tăi asta! Rețetele delicioase sunt un bun prilej de a explora o lume culinară complexă, dar și un context social perfect de a ne apropia de cei dragi. Poftă să fie!
Te-ar putea interesa și o rețetă clasică: cartofi wedges cu brânză cheddar la cuptor.
11 thoughts on “Supă cremă de cartofi dulci”
Lasă un răspuns
Delicios. Ador supele creme în sezonul rece.
Love it!
Sănătos și simplu de gătit!