Ulei de măsline extravirgin beneficii pentru sănătate

Ulei de măsline extravirgin beneficii pentru sănătate

Ulei de măsline extravirgin beneficii pentru minte și corp, un articol complex despre sănătatea din alimentele tale.

Ai auzit de multe ori că e mult mai benefic să folosești ulei de măsline extravirgin în mâncare decât alte tipuri de ulei? Totuși de ce și cum să alegi cel mai bun ulei de măsline pentru rețetele tale. Mai jos poți descoperi asta în câteva rânduri, iar la final am pregătit și o salată grecească autentică cu ulei de măsline extravirgin.

Tipuri de ulei de măsline

Uleiul de măsline pe care îl găsim de cele mai multe pe rafturile magazinelor este de 4 feluri.

  1. Ulei din turte de măsline.
  2. Ulei de măsline rafinat.
  3. Ulei de măsline virgin.
  4. Ulei de măsline extravirgin.

Uleiul obținut din turte de măsline este printre cele mai slabe tipuri de ulei din punct de vedere al calității. Acesta se obține prin procesarea anumitor resturi care rămân în urma procesului de fabricare ale altor tipuri de ulei sau produse din măsline. Acesta poate conține chiar și substanțe cancerigene, iar unele companii îl amestecă cu alte tipuri de ulei vegetal pentru a minimiza riscul de a deveni toxic.

Uleiul din turte nu este recomandat pentru o alimentație sănătoasă, acesta fiind folosit adesea pentru prăjit, având un punct de ardere mai ridicat.

Al doilea tip de ulei, uleiul de măsline rafinat, se produce tot printr-o procesare chimică. Procesarea îi va elimina mirosul natural de măsline, dar și gustul specific al acestora. Acest tip de ulei are cu până la 80% mai puțini acizi grași, acizi care sunt extrem de benefici pentru organism.

Diferența dintre ulei de măsline virgin și extravirgin?

La polul opus se află aceste două tipuri de ulei și care, de cele mai multe ori, creează confuzie în rândul consumatorilor.

Uleiul de măsline virgin este un amestec de ulei pur presat la rece și ulei procesat care are un gust mai ușor și nu foarte pronunțat de măsline. Este în general o alegere mai bună pentru gătire pentru că are punctul de ardere puțin mai ridicat decât cel extravirgin.

În schimb, uleiul de măsline extravirgin este cel mai sănătos și benefic ulei. Acesta este obțiut prin presarea la rece a măslinelor, rezultatul fiind un ulei crud, cu gust și miros puternic de măsline.

Cel mai calitativ ulei dintre toate este cel extravirgin, care pentru a-și păstra proprietățile se va turna doar în sticle închise la culoare, pentru că lumina îl va oxida.

Ce beneficii are uleiul de măsline extravirgin?

Uleiul de măsline extravirgin este o sursă sănătoasă de grăsimi esențiale pentru organism.

  • Conține acizi grași sănătoși: Acizii grași monosaturați din uleiul de masline extravirgin pot ajuta la menținerea sănătății inimii și a nivelului de colesterol sănătos.
  • Are un gust bogat. Uleiul de masline extravirgin poate adăuga un gust delicios și sănătos alimentelor.
  • Este mai stabil decât alte uleiuri. Uleiul de masline extravirgin este mai stabil la încălzire decât alte uleiuri, ceea ce îl face ideal pentru gătit.
  • Este un antioxidant puternic.

De ce să folosești ulei de masline extravirgin în alimentație?

  • Reduce riscul de diabet tip 2.
  • Previne apariția bolilor cardiovasculare.
  • Reduce inflamația din corp.
  • Protejează împotriva cancerului de colon.
  • Ajută la întărirea articulațiilor.
  • Ajută în cazuri de balonare sau constipație.
  • Îmbunătățește funcțiile creierului.

Pot folosi ulei de măsline la prăjit?

Deși uleiul extras din măsline are un punct de ardere ridicat, nu este indicat în prepararea prăjelilor. La temperaturi ridicate acesta poate elibera anumite toxine, care ingerate constant pot conduce la probleme de sănătate.

Cel mai indicat este ca uleiul de măsline să fie folosit crud în alimente, fără a suferi modificări de temperatură ridicate. Adaugă o lingură de ulei de măsline la finalizarea preparatelor pentru a beneficia de toate proprietățile pe care le are.

Ulei de măsline extravirgin beneficii pentru piele

Acum că știm cu ne poate ajuta în alimentație, haide să afli și ce beneficii îți poate aduce tenului și pielii.

Antioxidanții naturali din uleiul de măsline sunt excelenți în contactul cu piele. Aceștia pot ajunge adânc în porii din piele și pot ajuta la vindecarea acneei, îndepărtarea celulelor moarte și tratarea punctelor negre.

Uleiul de măsline poate fi folosit și ca hidratant. Calmează pielea și oferă o senzație de hidratare. Este însă indicat să fie folosit seara pentru a nu expune pielea tratată la soare.

Cel mai ușor mod de a folosi uleiul de măsline pe piele și ten este acela de a-l combina cu alte ingrediente. Scruburile sunt printre cele mai recomandate.

Un mix de zaț de cafea, ulei de măsline și ulei de cocos pot face minuni pentru pielea uscată. În special în zona tălpilor, a coatelor și a picioarelor. Foloște acest mix pentru a-ți hidrata pielea, dar și pentru a te relaxa.

Pe scurt

Uleiul de măsline este un excelent aliment pe care să îl ai în casă. Alege unul extravirgin, de calitate, și păstrează-l departe de razele soarelui.

Adaugă-l în salate, aperitive, mâncăruri la cuptor, bruschette, prăjituri și chiar în rețetele pentru relaxare, precum scruburi și loțiuni hidratante.

Te-ar putea interesa și acest articol despre ce este dieta mediteraneană?

Ai aflat tot ce voiai despre ulei de măsline beneficii în alimentație? Lasă-ne răspunsul în comentarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *